De Nieuwe Ster

oratoriumvereniging, klassieke muziek, Zwolle

Over De Nieuwe Ster

De Nieuwe Ster is een christelijke zang- en oratoriumvereniging uit Zwolle. De vereniging telt circa 60 leden en voert regelmatig oratoria, missen en cantates uit van componisten zoals Bach, Haydn, Händel en Mozart. Er zijn ook werken uitgevoerd van onder andere Gounod, Puccini en Rossini .


Op 28 oktober 1928 werd het koor ‘De Nieuwe Ster’ in Zwolle opgericht. De naam is afkomstig van het voormalig evangelisatiegebouw aan de Berkumstraat, waar destijds gerepeteerd werd. In 1983 werd de naam officieel: ‘Christelijke Zang- en Oratorium-vereniging De Nieuwe Ster’. Op 28 oktober 2018 vierde het koor zijn 90 jarig bestaan met een groots jubileumconcert in De Spiegel in Zwolle.


Sinds 1972 is Wolfried Kaper als dirigent verbonden geweest aan ‘De Nieuwe Ster’. Mede door zijn streven naar vernieuwing, wijzigde de muzikale koers en werd gekozen voor het uitvoeren van oratoria en cantates. Ook kwamen er missen op het repertoire en andere werken. In 2021 hebben we plotseling en met groot verdriet afscheid moeten nemen van Wolfried.


Sander van den Houten is onze huidige dirigent. Onder zijn leiding studeren nu weer aan prachtige oratoria.


Pianist/organist Jos Mulder is al vele jaren als repetitor verbonden aan het koor. Hij verleent zijn medewerking aan het instuderen van de te zingen koorwerken en werkt ook regelmatig mee aan concerten.


Vele bekende, maar ook beginnende solisten hebben hun medewerking verleend aan de concerten, die o.a. begeleid werden door het Ensemble Conservatoire en Musica Michaelis. ‘De Nieuwe Ster’ treedt regelmatig op tijdens manifestaties, koordagen, Open Monumentendagen en in bijzondere kerkdiensten, een enkele keer ook in het buitenland.


voorzitter: Tineke Jansen

-

dirigent: Sander van den Houten

-

repetitior: Jos Mulder